Актуалізація потенціалу гнучких навичок при підготовці фахівців з дипломатичного перекладу - Тулюлюк , Катерина Василівна; Камінська, Олена Ігорівна; Слухенська , Руслана Василівна (Академічні візії, 2024)
У статті висвітлюється формат актуалізації soft-skills у матриці компетенцій фахівця з дипломатичного перекладу. Відзначається, що потенціал соціокультурного виміру має важливе значення для мистецтва дипломатичного перекладу. Відтак, гнучкі навички набувають актуального статусу в парадигмі освітньої підготовки спеціалістів, які супроводжують дипломатичну активність. Наголошується, що ключовим проявом гнучких навичок при формуванні професійності перекладача в дипломатичному дискурсі є: інформаційна грамотність, комунікативні здібності, цифрові навички, технологічна обізнаність, морально-етична готовність, світоглядно-ментальний складник. Наголошується на доцільності використання синергетичного підходу в процесі набуття необхідних компетенцій майбутніми фахівцями з перекладу. Актуалізація принципів наукової міждисциплінарності та світоглядного плюралізму повністю відповідають сучасним мультикультурним тенденціям. Для міжнародних відносин у сучасному світі характерна динамічність, яка визначає потребу в оперативності та гнучкості роботи дипломатичного кластеру та його перекладацького складника. Перспективами подальших досліджень є визначення масштабності та інтенсивності використання гнучких навичок в професійній діяльності перекладача в дипломатичному просторі. Загалом, гнучкі навички формують необхідний баланс між фундаментальними знаннями, необхідними для професійної перекладацької діяльності та інноваційними аспектами, які підвищують рівень її ефективності. Завдяки соціокультурним компетенціям перекладацька майстерність позбувається вузькоспеціалізованого характеру, набуваючи міждисциплінарного змісту та поглиблюючи синергію учасників дипломатичної активності та підвищуючи ефективність їхньої діяльності.