Соціально-філософські передумови використання дистанційного навчання у професійному розвитку вчителів закладів загальної середньої освіти - Носкова, Маргарита (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто ключові соціально-філософські чинники, що зумовлюють зміни у світовій освітній парадигмі та в України зокрема. Розвиток цифрового суспільства, зміни у формуванні потреби у фахівцях з високим рівнем цифрової грамотності і компетентності у різних галузях економіки у всіх країнах світу змушує змінюватись національні освітні системи, використовувати інноваційні освітні технології, інструменти та засоби. Розглянуто вплив процесів глобалізації та цифровізації на освітню систему. У статті представлено авторське трактування причин змін у освітніх системах, що спричинені процесами цифровізації та глобалізації, а також обґрунтування необхідності змін у системі професійного розвитку вчителів ЗЗСО, що спричинені цифровізацією освітнього процесу, утворенням відкритих освітніх систем. Розглянуто вплив теорій навчання побудованих на психолого-педагогічних підходах біхевіоризму, когнітивізму, конструктивізму та конективізму. Обґрунтовано необхідність неперервного професійного розвитку фахівця.