Ґенеза філософсько-освітньої думки: епістемологічні аспекти - Рудомьотов , Руслан Сергійович (Академічні візії, 2024)
Ґенеза філософсько-освітньої думки - це процес розвитку і формування ідей, які пов’язані з освітньою парадигмою філософії. Філософія і освіта є тісно пов’язаними галузями знання, які починають свій розвиток від найдавніших часів. Філософія, як наука про загальні принципи та цінності буття та пізнання, завжди була пов’язана з питаннями, що стосуються освіти та навчання. Освітня думка, розвивалася на основі філософського мислення, яке надавало їй теоретичну основу та напрямок. Стаття присвячена дослідженню розвитку філософсько-освітньої думки. Метою статті є світоглядне осмислення та опис ґенези філософсько-освітньої думки в епістемологічних аспектах, а також розгляд філософсько-освітніх парадигм. Для реалізації поставленої мети використано комплекс дослідницьких теоретичних методів: аналіз, синтез, узагальнення, систематизація наукових положень. Використано наукові джерела соціо-гуманітарної думки переважно останніх років. Акцент зроблено на сучасних історико-філософських ідеях і філософсько-освітніх парадигмах ХХ-ХХІ століття. Розглянуто основні етапи розвитку філософсько-освітньої думки, показано епістемологічні аспекти та обмеженість кожного з них. Окреслено шляхи та тенденції розвитку досліджуваного явища у визначених хронологічних межах. За результатами дослідження зроблено висновок, тож, можна стверджувати, що сучасна наука вносить радикальні зміни в структуру знання і, відповідно, у освіту. Зазначено, основою і засобом систематизації сучасної природної і соціальної реальності виступає філософсько-освітня парадигма, що обумовлена виникненням і розвитком технологій, в результаті яких сформоване технологічне мислення. Цей тип мислення сьогодні займає належне місце поряд з правовим, економічним, політичним тощо. В подальшому планується дослідити перспективи реалізації інтегральної філософсько-освітньої парадигми та окреслити її епістемологчні орієнтири.