Проблеми та інструменти формування інтегрованого економічного простору України в умовах війни та повоєнної відбудови - Мельник, Мар’яна; Лещух, Ірина; Чайковський, Віталій (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено проблеми та охарактеризовано інструменти формування інтегрованого економічного простору України в умовах війни та повоєнної відбудови. На основі використання проблемно-орієнтованого підходу до дослідження сучасного стану та особливостей розвитку регіонів та громад аргументовано пріоритетність формування спеціальних податкових та митних режимів, а також розвитку мереж просторових форм організації бізнесу, як ключових інструментів забезпечення інтегрованого економічного простору України в найближчій перспективі. Доведено актуальність, показано можливість та шляхи упровадження на територіях відновлення преференційних режимів. Досліджено сучасний стан розвитку в Україні галузевих кластерів та індустріальних парків. Виокремлено основні проблеми та дестимуюючі чинники, що стримують розвиток зазначених форм просторової організації бізнесу. Запропоновано шляхи посилення ролі кластерів та індустріальних парків у формуванні інтегрованого економічного простору України в умовах війни та повоєнного відновлення.