Проблеми розвитку електронних публічних послуг у сфері освіти - Шопіна, Ірина Миколаївна (Академічні візії, 2024)
У статті визначено актуальні проблеми розвитку правового регулювання електронних публічних послуг у сфері освіти. З’ясовано, що чутливою до інновацій є сфера освіти, в якій постійно відбуваються процеси вдосконалення процесів та технологій завдяки появі нових освітніх інструментів. Велика кількість освітніх продуктів розробляється та розповсюджується нині за участю центральних органів виконавчої влади, а також підприємств, установ та організацій, які належать до їх сфери управління. Виникають численні цифрові освітні платформи, розміщення освітніх матеріалів на яких відбувається відповідно до різних правил, зміст яких найчастіше не оприлюднюється. Правове забезпечення електронних публічних послуг у сфері освіти визначено як сукупність правових інструментів, за допомогою яких людина і громадянин отримує змогу реалізувати своє конституційне право на освіту в формальній, неформальній та інформальній формі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Акцентовано увагу на нерівномірності розвитку правового забезпечення освітніх електронних публічних послуг. Визначено, що нинішній етап поширення освітніх продуктів, створених за участі органів публічної влади, свідчить про намагання постійно збільшувати аудиторію дистанційних освітніх послуг, включаючи до неї не лише студентів та осіб, зайнятих на ринку праці, а й пенсіонерів та дітей дошкільного віку. У поєднанні з високою актуальністю тем освітніх матеріалів це дозволяє зробити висновок про високий рівень активності державних щодо задоволення освітніх потреб широких верств населення, а також їх убезпечення від загроз воєнного часу завдяки просвітницькій роботі. Запропоновано шляхи заповнення прогалин у правовому статусі органів центральної виконавчої влади щодо надання ними електронних освітніх публічних послуг.