Цифрова економіка та її вплив на зміну споживчих звичок і ринкових стратегій: цифрові трансформації та інституційний контекст - Гуржій, Наталія Миколаївна; Назарова, Світлана Олександрівна; Василина, Орися Романівна (Академічні візії, 2024)
Цифрова економіка трансформувала споживчі звички та ринкові стратегії, змінивши способи ведення бізнесу та взаємодії з клієнтами. У цій статті проаналізовано різнобічний вплив цифрових трансформацій на поведінку споживачів та ринкову активність в умовах змін в інституційному секторі. Мета цієї статті полягає у тому, щоб, по-перше, з’ясувати складний взаємозв’язок між диджиталізацією та звичками споживачів, висвітливши механізми, що зумовлюють поведінкові зрушення в онлайн-залученні, моделях купівлі та лояльності до брендів. З іншого боку, проаналізувати стратегічні реакції компаній на цифровий виклик, дослідити, як бізнес адаптує свої маркетингові підходи, канали дистрибуції та продуктові інновації, щоб досягти успіху в цифровому просторі. Базуючись на комплексному аналізі наукової літератури та практичних прикладів, отримані результати свідчать про значний вплив цифрової економіки на процеси прийняття споживчих рішень та ринкові структури. Зокрема, цифрові технології сприяють персоналізованому досвіду, соціальному впливу та зворотному зв’язку в режимі реального часу, впливаючи на споживчі вподобання та очікування. Водночас бізнес змушений впроваджувати цифрові стратегії, такі як багатоканальний маркетинг, аналітика даних та адаптивні технології, щоб посилити взаємодію з клієнтами та підвищити свою конкурентоспроможність. Висновки наголошують на необхідності для бізнесу прийняти клієнтоорієнтований підхід і використовувати цифрові інновації як основний рушій стратегічної диференціації. Також підкреслено важливість узгодження цифрових ініціатив з інституційним контекстом, враховуючи нормативно-правову базу, галузеві стандарти та культурні норми для подолання труднощів і зменшення ризиків. У цьому дослідженні визначено майбутні напрями наукових досліджень, запропоновано проведення довгострокових досліджень для відстеження процесу розвитку цифрових інновацій, порівняльного аналізу різних галузей та регіонів, а також вивчення соціально-економічних наслідків цифрових перетворень. Завдяки поглибленому науковому вивченню наслідків цифрової економіки такі наукові дослідження сприятимуть інформаційному забезпеченню управлінських практик, політик та академічного обговорення в цифрову епоху.