Інтернаціоналізація системи вищої освіти України в умовах сьогодення - Карп , Роман Васильович (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто питання інтернаціоналізації системи вищої освіти України в умовах сьогодення. Слід зазначити, що інтернаціоналізація є багатостороннім процесом, який має політичні, економічні, соціальні та культурні наслідки для вищої освіти. Інтернаціоналізація, як основоположний процес, який виступає одним з найважливіших напрямків освітньої політики в світі, на сьогоднішній день знаходиться в центрі уваги багатьох вітчизняних та зарубіжних дослідників. Вона обумовлює нові виклики, коли держави вже не є єдиними постачальниками освіти та академічна спільнота не володіє монополією при ухваленні рішень щодо сфери освіти. З погляду причинного підходу інтернаціоналізація вищої освіти аналізується з перспективи досягнення її цілей. У світлі цього підходу цей термін має соціальний відтінок, оскільки він пов’язується з освітою в ім’я світу, надання технічної та іншої допомоги. Також тут розглядається інтернаціоналізація вищої освіти як джерело доходу від рекрутування іноземних студентів. Інтернаціоналізація вищої освіти - процес, що відбувається на національному, галузевому та інституційному рівнях, при якому цілі, функції та механізм надання освітніх послуг набувають міжнародного характеру. В даний час інтернаціоналізація освіти стає об’єктом та предметом цілеспрямованої політики з боку держави, орієнтованої на вирішення національних, політичних, соціальних та економічних проблем.