Національні ідентичність та етнонаціональна політика держави: проблеми взаємодії у глобалізованому суспільстві - Зварич , Роман Васильович (Академічні візії, 2023)
Стаття розглядає складну динаміку взаємодії між глобальними тенденціями та захистом культурної спадщини націй. Зазначається, що цей процес створює не лише нові можливості для культурного обміну та взаєморозуміння, а й викликає серйозні загрози для збереження національної ідентичності та культурної різноманітності. Обговорено проблеми взаємодії між потребами світового ринку та захистом культурної спадщини. Розглянуто наслідки неадекватної політики, яка може призвести до втрати національної ідентичності. Автор досліджує негативні наслідки неправильної етнонаціональної політики, яка може призвести до асиміляції в уніфіковані культурні стандарти та втрати культурного багатства. Водночас, стаття акцентує увагу на позитивних аспектах глобалізації, які сприяють розвитку толерантності та культурного розмаїття. Зазначено, що процес інтернаціоналізації відображає перехід від формального виконання правових норм до їх внутрішнього прийняття та розуміння, коли правові норми і принципи стають частиною нашого особистого морального і етичного способу мислення, впливаючи на правову свідомість, правову культуру, праворозуміння та, відповідно, на поведінку. Інтерналізація правової реальності сприяє формуванню відповідальної громадянської поведінки та підтримує стабільність і законність в суспільстві, слугуючи чинником для забезпечення правопорядку та захисту прав людини в умовах глобальних викликів і взаємодії. Вагомо, щоб політика держави щодо національних меншин має бути зорієнтована на побудову справедливого, інклюзивного та багатокультурного суспільства, де кожен індивід має можливість реалізувати свої права та свободи, незалежно від своєї етнічної чи культурної приналежності. Вказане сприяє зміцненню соціальної стабільності, підвищенню рівня довіри та взаєморозуміння у суспільстві та сприяє побудові миру та гармонії. У статті наголошується на важливості розробки ефективних стратегій етнонаціональної політики, які б забезпечували баланс між захистом національної ідентичності та сприяли б культурному обміну та взаєморозумінню.