Оптимізація трудових відносин в Україні до юридичних стандартів ЄС - Горбань, Олександр Павлович; Павліченко, Ірина Миколаївна; Старчук, Оксана Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено питанню адаптації трудових відносин. Вибір Україною шляху європейської інтеграції є важливим елементом стратегії її подальшого розвитку, що вимагає внесення правових змін та адаптації українського законодавства до європейського досвіду у сфері регулювання трудових правовідносин. Однак гармонізація українського трудового законодавства з правом ЄС є складним і тривалим процесом. Це пов’язано з особливостями правових систем України та ЄС, необхідністю вивчення та застосування позитивного досвіду держав-членів ЄС. Метою статті є дослідження основних напрямів оптимізації правового регулювання трудових відносин в Україні. Забезпечення та реалізація прав і свобод громадян, у тому числі трудових, є фундаментальною ознакою правової, демократичної та соціальної держави. Саме цим шляхом пішла Україна, поступово впроваджуючи європейські трудові стандарти в національне трудове законодавство. У статті проаналізовано законодавство ЄС та міжнародні стандарти у сфері трудових відносин. Нормативно-правову базу ЄС у сфері охорони праці викладено у всеосяжній Комплексній правовій базі ЄС, яка підкріплена низкою технічних документів. Регуляторне законодавство у сфері охорони праці (Директиви ЄС) має рекомендаційний характер і встановлює основні принципи, яким має відповідати законодавство держав-членів ЄС. Водночас спосіб, умови та терміни фактичної імплементації відповідних положень залишаються на розсуд кожної країни. У цьому документі також проаналізовано їх впровадження в національне законодавство. Право на працю є одним із прав, яким користуються майже всі громадяни України, однак воно не завжди захищено. Процес приведення трудового законодавства України у відповідність до стандартів ЄС зайняв тривалий час, із цієї причини на Україну покладено спеціальні функції регуляторної та інституційної підтримки. Тому нормативно-правові акти, прийняті в Україні для регулювання трудових відносин, потребують адаптації до положень права ЄС. Остаточним шляхом оптимізації правового регулювання трудових відносин в Україні є залучення досвіду європейських країн, які теж адаптували свого часу національне трудове законодавство до права ЄС. Реалізація цього напрямку є дуже важливою з огляду на європейські можливості для громадян України в Євросоюзі та громадян ЄС для подальшого працевлаштування в Україні.