Реєстр будівельної діяльності: його структура, особливості функціонування - Багряк, Ю. А. (Академічні візії, 2024)
Реєстр будівельної діяльності є ключовим інструментом у сфері правового регулювання будівництва. У цій статті аналізується структура та особливості функціонування Реєстру будівельної діяльності з юридичної перспективи. Правова основа створення та ведення Реєстру, його функції та обов’язки, а також процедури внесення та зміни даних розглядаються в контексті сучасного правового середовища. Систематизуються основні аспекти структури Реєстру, зокрема база даних, ідентифікаційні дані будівельних об’єктів, інформацію про замовника та підрядника, а також правовий режим захисту цих даних. Аналізуються вимоги до зберігання та обробки персональних даних у контексті законодавства про захист персональних даних. Особлива увага приділяється правовим аспектам функціонування Реєстру, зокрема контролю та моніторингу будівельних проектів, видачі дозволів та ліцензій, а також відповідальності сторін за недотримання вимог законодавства. Розглядаються юридичні процедури отримання дозволів та ліцензій, включаючи апеляційні та судові інстанції у разі спорів. Також висвітлюються правові аспекти публічного доступу до інформації, зокрема право громадськості на отримання інформації про будівельні проекти та їх статус. Розглядаються правові механізми забезпечення прозорості та відкритості в будівельній галузі через Реєстр будівельної діяльності.