Дискусійні питання щодо застосування обставин, що пом’якшують покарання - Павловська , Анна Анатоліївна; Рза огли, Тагієв Садіг (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено аналізу дискусійних питань щодо розуміння та визначення обставин, що пом’якшують покарання. Проведено аналіз правової природи та особливості визначення змісту обставин, що пом’якшують покарання. Окреслено проблеми законодавчої регламентації зазначених обставин. Досліджено матеріали судової практики в яких містяться обставини, що пом’якшують покарання. Підкреслено комплексний та об’єктивний характер врахування їх судом при призначенні покарання. Обґрунтовано доцільність закріплення невичерпного переліку обставин, що пом’якшують покарання, у кримінальному законодавстві та доведено, що саме врахування зазначених обставин при призначенні покарання є проявом реалізації принципу справедливості.