Про окремі питання реалізації права працівника на відпустку без збереження заробітної плати - Мартин, В. Т.; Наконечна, У. Р.; Захарченко , О. П. (Академічні візії, 2024)
У статті розглядається практика забезпечення та реалізації права працівника на відпустку без збереження заробітної плати під час воєнного стану в Україні. Автори проводять аналіз нормативних актів,пов’язаних з цією проблематикою. Особлива увага зосереджується тому, що надання даного виду відпусток, має відбуватись лише від власної добровільної заяви працівника, з врахуванням ситуацій коли працівники, що працюють у критичних сферах, не можуть скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати. Автори аргументовано аналізують обмеження, що існують у цій сфері, враховуючи діюче законодавство та практику його застосування. У результаті проведеного дослідження надаються конкретні рекомендації з удосконалення законодавства та практики надання відпусток у період воєнного стану. Зокрема, розглядається потреба визначення критеріїв для працівників, які можуть бути винятковою категорією у наданні відпусток. Такий підхід допоможе досягти оптимального балансу між потребами держави в умовах кризових ситуацій та правами працівників на відпочинок та відновлення сил, та надати можливість повернутися на робоче місце, для працівників, що на момент воєнного конфлікту були вимушені виїхати за кордон, або переселеними на території України. Завдяки ретельному аналізу і розгляду практичних випадків пов’язаних із неправомірними діями, щодо надання відпусток без збереження заробітної плати працівникам, що не писали добровільних заяв на їх отримання, автор статті пропонує практичні рекомендації, які сприятимуть покращенню ситуації в даній сфері. Описані рекомендації мають потенціал стати основою для подальших правових змін, спрямованих на захист інтересів працівників у надзвичайних умовах. Ця стаття є важливим внеском у розуміння проблематики прав працівників під час воєнного стану та підґрунтям для подальших досліджень в цій сфері.