Можливості і перспективні заходи стимулювання розвитку потенціалу зеленої енергетики у територіальних громадах України - Капраль , А. Р.; Капраль, О. Р.; Капраль , Ю. Р.; Мельниченко , І. В. (Академічні візії, 2024)
Процес «децентралізації» владних повноважень та фінансів від державної влади до об’єднаних територіальних громад (ОТГ) дозволив диверсифікувати податкові надходження до відповідних бюджетів ОТГ та розширив можливості для фінансування розвитку громади. У дослідженні розглянуто зміну податкових надходжень місцевих бюджетів, що сформувались згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. В роботі подані недоліки існуючої системи адміністрування ПДФО при сплаті податків від власників домашніх сонячних електростанцій (дСЕС). Об’єкт дослідження ‒ організаційно-економічні механізми стимулювання розвитку зеленої енергетики України в об’єднаних територіальних громадах. Предмет дослідження – економічні відносини, що виникають із приводу генерації, транспортування, розподілу, оподаткування та споживання відновлювальних енергетичних ресурсів. Обґрунтовано теоретичні основи управління та еколого-економічні детермінанти розвитку відновлювальної енергетики. Розроблено комплекс стратегій для ОТГ в контексті розбудови «зеленої» енергетики в умовах кліматично-ресурсних флуктуацій та необхідності забезпечення енергетичної безпеки національної економіки в умовах воєнного стану. Розроблено теоретичні основи поєднання механізму стимулювання впровадження «зеленого» тарифу домогосподарствами та пільгового підходу до власників домашніх СЕС в частині застосування оподаткування по сплаті земельного податку. Наукова новизна статті полягає в дослідженні поєднання різних форм та методів економічного стимулювання, що використовуються в сучасних умовах з метою їх впровадження і практичного застосування в моделях інвестування у розвиток зеленої енергетики приватних домогосподарств ОТГ з метою досягнення цілей сталого розвитку.