Вплив глобалізації на застосування санкційних механізмів з підтримання міжнародного правопорядку (у контексті збройної агресії російської федерації до України ) - Ткаченко , Олександр Вікторович (Академічні візії, 2024)
Зростання рівня міжнародної співпраці призвело до збільшення ваги залежності суб’єктів міжнародних відносин навіть з питань вирішення державами власних національних інтересів. Світовий порядок покликаний забезпечити основні потреби держав та інших міжнародних інститутів, створювати та підтримувати умови їх існування, безпеки та розвитку, закономірністю чого є глобалізація, яка вже має величезний вплив на розвиток різних сфер міжнародних відносин. До глобалізації відносяться як до неминучого процесу, який викликаний зростанням взаємозв’язків та взаємозалежності між державами, кількість яких невпинно зростає. Проте, глобалізація має безпосередній вплив на забезпечення світовим співтовариством миру та безпеки. Збройне вторгнення росії в Україну призвело до порушення стабільності розвитку глобальних відносин. Застосовані до російської федерації міжнародно-правові санкції спричинили уповільнення світового економічного зростання, в наслідок впливу на міжнародні торгівельні зв’язки, фінансові ринки, енергетичний сектор, співпрацю у різних галузях промисловості. Санкційна політика застосована до російської федерації за вторгнення в Україну, в наслідок інтеграції суб’єктів агресора у глобалізаційні ланцюги різних галузей міжнародних відносин, має свої особливості для яких характерний зворотній негативний вплив на країни, які їх застосовують. Санкційні механізми, у тому вигляді та обсязі, що були застосовані до російської федерації за порушення міжнародно-правових відносини у зв’язку із збройною агресією проти України не призвели до припинення воєнних дій та відмови росії від своїх агресивних намірів. Війна в Україні продемонструвала цей причинно-наслідковий зв’язок водночас навіть за відсутності взаємозалежних відносин між агресором та країнами, які застосовують санкції, що призводить до обачливої санкційної поведінки багатьох держав світу. У запропонованій роботі окреслено вплив світових глобалізаційних процесів на міжнародні відносини, в контексті політики застосування до порушника міжнародного правопорядку санкційних механізмів.