Техніко-економічні аспекти гуманітарного розмінування в умовах війни - Ляшенко, П. А.; Плєтньов, М. В.; Вахлакова , В. В. (Академічні візії, 2024)
В статті досліджено техніко-економічне забезпечення гуманітарного розмінування в умовах війни. Визначено сучасні аспекти гуманітарного розмінування територій в контексті комплексного відновлення області та територіальної громади та джерела фінансування (кошти місцевих бюджетів, бюджетні кошти, кошти підприємств, установ та організацій, міжнародних донорів та інші джерела). Надано характеристику напрямів використання коштів на заходи з гуманітарного розмінування та приклади потреб фінансування заходів гуманітарного розмінування, сформованих на підставі поданих пропозицій. А також пропозиції щодо фінансування заходів гуманітарного розмінування для задоволення потреб із здійснення заходів гуманітарного розмінування. Виокремлено основні особливості формування сучасного ринку розмінування в Україні. Зауважено, що в Україні вже сформовано пул програмних документів у сфері розмінування територій, зокрема розроблено Національну стратегію протимінної діяльності в якій визначено пріоритети та основні напрями робіт в розмінуванні українських територій. Ідентифіковано програмні інструменти у сфері гуманітарного розмінування територій.