Посилення викликів для захисту осіб з інвалідністю в умовах війни - Федоров , Юрій (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена виявленню та аналізу посилення викликів, з якими стикаються особи з інвалідністю в умовах війни, а також у визначенні шляхів їхнього захисту та підтримки. У роботі висвітлено чотири ключові аспекти, що підтверджують зростання проблеми дискримінації осіб з інвалідністю під час війни та представляють нові виклики для правової реальності. По-перше, розглянуто вплив фізичних травм, які є наслідком воєнних дій, на права та можливості постраждалих, що вимагає ретельного юридичного аналізу та забезпечення доступу до необхідної медичної допомоги та реабілітації. Другий аспект стосується психологічних травм учасників військових конфліктів, які поглиблюють проблеми осіб з інвалідністю через обмежений доступ до психологічної підтримки та стигматизацію у суспільстві. Далі висвітлено зруйнування медичних закладів та його наслідки для осіб з інвалідністю, що потребують постійної медичної допомоги, та заклик до негайних заходів для відновлення інфраструктури та забезпечення доступу до необхідних послуг. Нарешті, обговорено проблему соціальної інтеграції для осіб з інвалідністю в умовах війни, де обмежений доступ до освіти та роботи може поглиблювати їх відчуття відчуженості та непотрібності. У контексті війни та конфліктів, захист, підтримка та реабілітація осіб з інвалідністю стають надзвичайно важливими завданнями для правової системи. Висвітлено необхідність комплексного підходу до забезпечення доступу до медичної та психологічної допомоги, що охоплює всі аспекти реабілітації. Зазначено, що ресурси та фінансова підтримка медичних закладів потребують підсилення, а також наголошено на важливості міжнародної співпраці та залучення міжнародних фондів для надання допомоги. Загалом, мотивовано необхідність постійного моніторингу ситуації, оперативного реагування та стратегічного планування для ефективного забезпечення захисту та підтримки осіб з інвалідністю у воєнний період.