Загальнотеоретична характеристика основних вимог ефективності правозастосовних актів - Буц, Олена Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена теоретико-правовому аналізу основних вимог ефективності правозастосовних актів. Зокрема зосереджено увагу на трьох основних вимогах ефективності правозастосовних актів – обґрунтованості, законності, доцільності. Встановлено, що вимога обґрунтованості правозастосовного акту є критерієм відповідності явлень суб’єкта правозастосування про обставини, що мали місце у певні правовій ситуації; вимога законності полягає в тому, що процес застосування норм права має відбуватися у відповідності до законодавчо встановленої процедури та у межах, встановлених законом; вимога доцільності полягає у відповідності діяльності правозастосовних органів конкретним умовам місця й часу, враховуючи характерні риси особи, щодо якої приймається рішення, специфіку (особливість) ситуації. Зроблено висновок, що всі вимоги ефективності правозастосовних актів взаємопов’язані, вони доповнюють, розкривають, розширюють один одного. Разом з тим, наведений перелік вимог ефективності правозастосовних актів не можна вважати вичерпним.