Педагогічна вища освіта України 2022-2026 рр.: вектори розвитку - Чернов, Микола Миколайович; Конопляник, Леся Миколаївна; Пришупа, Юлія Юріївна (Академічні візії, 2023)
У статі визначено поняття «вектор розвитку педагогічної освіти» та представлено детальну типологію трансформаційних тенденцій, що характеризують сучасну систему вищої педагогічної освіти в Україні. На основі Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021-2031 роки проаналізовано реалізацію трансформаційних заходів, у тому числі стосовно і вищої педагогічної освіти. Визначено, що найбільш важливим векторами розвитку вищої педагогічної освіти в Україні у період 2022-2026 рр. є: інтеграція у європейський і світовий простір з урахуванням національних інтересів; покращення системи управління освітою та забезпечення автономії педагогічних закладів вищої освіти; забезпечення відкритості та доступності педагогічної вищої освіти; забезпечення професійного розвитку освітян; розвиток системи безперервної освіти та навчання протягом усього життя; запровадження дуальної, змішаної, дистанційної форм освіти; інформатизація та діджиталізація освіти; запровадження інноваційних технологій.