Фундаментальні підходи до розуміння поняття юридичної відповідальності - Вишневська , Марина Михайлівна (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена аналізу основних підходів до розуміння поняття юридичної відповідальності. Визначено, юридична відповідальність є ключовим елементом правової системи будь-якої держави, вона діє як засіб регулювання соціальної поведінки, тим самим виконуючи превентивну та виховну функції. Водночас, неоднозначність і складність теоретичного визначення юридичної відповідальності призводить до різноманітності її інтерпретацій у науковій літературі, що, у свою чергу, може впливати на законотворчий процес та судову практику. Встановлено, під час дослідження поняття «юридична відповідальність» слід враховувати його взаємозв’язок з соціальною відповідальністю. Це пояснюється тим, що соціальна відповідальність має властивості, які характерні моральній, політичній та релігійній відповідальності і частково відображені в понятті юридичної відповідальності. Саме те, що юридична відповідальність включається до категорії соціальної відповідальності, підкреслює наявність у першої усіх ознак соціальної відповідальності, оскільки цей процес відбувається в контексті суспільства, сприяє підтримці громадського порядку, гарантує захист суспільних інтересів та передбачає участь суспільних суб’єктів. Так, юридична відповідальність є концептуальним підтипом або підкатегорією соціальної відповідальності. Підкреслено, серед ознак юридичної відповідальності, котрі відрізняють її від інших форм відповідальності в суспільстві доцільно виділити такі аспекти: обов’язок виконання чітких правових норм і стандартів, які встановлені законодавством; можливість застосування конкретних санкцій, передбачених законом, у випадку порушення правових норм; відшкодування наслідків або компенсація збитків, завданих іншим особам або суспільству в цілому; рішення щодо встановлення юридичної відповідальності повинні бути прийняті на підставі чіткої і об’єктивної інформації та мати обгрунтовані підстави; дотримання встановлених процедур і правил при застосуванні юридичних санкцій та при розгляді справи; забезпечення захисту прав і законних інтересів особи, яка притягується до відповідальності, в рамках судового процесу тощо. Резюмовано, розглянуті фундаментальні підходи до розуміння поняття юридичної відповідальності відображають складний характер цього явища в правовій системі. Розуміння юридичної відповідальності як механізму контролю за додержанням закону є важливим елементом правової системи, який сприяє зміцненню правової дисципліни та забезпеченню прав та свобод громадян.