Міжнародна співпраця у сфері боротьби з порушеннями прав інтелектуальної власності - Литвиненко, Євгенія Віталіївна (Академічні візії, 2024)
У статті розглядається питання міжнародної співпраці у сфері боротьби з порушеннями прав інтелектуальної власності. Проблема порушень цих прав набула глобального масштабу через транснаціональний характер таких правопорушень та використання сучасних технологій і комунікацій для їх вчинення. Автор наголошує на важливості ефективної міжнародної кооперації для захисту інновацій, креативності та економічних інтересів на світовому рівні. У роботі аналізуються ключові міжнародні договори і конвенції, що регулюють питання співробітництва у цій сфері. Особлива увага приділяється положенням цих угод щодо процесуальних аспектів боротьби з порушеннями, обміну інформацією, правової допомоги тощо. Також наголошується на важливості гармонізації законодавства щодо охорони прав інтелектуальної власності, уніфікації процедур та санкцій. Це допомогло б уникнути прогалин і забезпечило б послідовний підхід до протидії правопорушенням у глобальному масштабі. Також розглядаються експертні думки провідних вчених і фахівців у цій галузі. Зокрема, Т. Віденська наголошує на необхідності посилення координації між правоохоронними органами різних країн та обміну передовим досвідом. Г. Андрощук підкреслює важливість міжнародного співробітництва для вдосконалення правової бази щодо інтелектуальної власності. Цитуються також висновки експертів ВОІВ про важливість комплексного підходу та співпраці на всіх рівнях. Автор статті також пропонує можливі шляхи покращення міжнародної співпраці, зокрема через створення спеціалізованих органів, уніфікацію законодавства та процедур, підвищення рівня правосвідомості щодо інтелектуальної власності. Стаття буде корисною для правників, науковців, урядовців та фахівців, які працюють у сфері захисту прав інтелектуальної власності в міжнародному контексті.