Поняття і види суб’єктів трудового права та їх правового cтaтусу - Галько, В. М. (Академічні візії, 2024)
Досліджено поняття та види суб’єктів трудового права в Україні, а також аналізовано їх правовий статус і значення в системі регулювання трудових відносин. Вивчено історичний розвиток трудового права, від радянського періоду до сучасної України, з особливою увагою до ключових реформ та їхнього впливу на трудове законодавство. Основні суб’єкти трудового права, такі як працівники та роботодавці, розглянуто детально, разом із додатковими учасниками, такими як державні органи та професійні спілки. Також у статті описано вплив міжнародного трудового права, включаючи ратифіковані Україною конвенції Міжнародної організації праці. Розглянуто як ці міжнародні стандарти інтегровані в національне законодавство і як вони впливають на захист прав працівників. Порівняльний аналіз трудових правил та регулювань між Україною та країнами Європейського Союзу використано для виявлення відмінностей та схожостей, особливо в контексті гнучкості трудових договорів, соціального захисту працівників, та системи охорони праці. Це дослідження забезпечує цінний інсайт у процеси адаптації українського трудового права до міжнародних стандартів, підкреслюючи важливість постійного реформування для забезпечення ефективного регулювання трудових відносин у відповідності до глобальних вимог і тенденцій.