Застосування спеціальної конфіскації під час війни в Україні (деякі законодавчі положення та судова практика) - Однолько , Інна Валентинівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню спеціальної конфіскації як кримінально-правовому заходу впливу для осіб, які вчинили корупційне кримінальне правопорушення. Визначено відмінні ознаки від конфіскації майна як виду покарання, проаналізовано судову практику згідно вироків, ухвалених у 2023 році та наголошено на важливості спеціальної конфіскації для запобігання злочинності загалом й корупції зокрема. Автором здійснено спробу визначити практичні проблеми та наявні колізії між нормами при застосуванні спеціальної конфіскації, порівняти наукові положення з даного приводу та дійти висновків щодо важливості інституту спеціальної конфіскації як легітимного заходу (превентивного) кримінально-правового впливу на осіб, які вчинюють корупційні правопорушення та ефективного інструменту для відновлення справедливості, зміцнення довіри до державних інституцій під час війни та у повоєнний період.