Особливості забезпечення інформаційної безпеки в умовах російсько-української війни - Чистоклетов, Леонтій; Обрембальський, Святослав (Академічні візії, 2024)
У цій статті здійснено правовий аналіз забезпечення інформаційної безпеки в період російсько-української війни, її правову регламентацію, законодавче закріплення та міжнародний вплив на загальне формування в цілому. Проаналізовано сучасні виклики для інформаційної безпеки після розв’язання країною-агресором повномасштабної війни, участь суб’єктів владних повноважень у формуванні інформаційної політики та створення більш сприятливих умов для захисту інформаційного простору у наш час. З метою дотримання чіткого курсу на підтримку політичного розвитку у сфері інформаційних прав людини та громадянина визначено ряд нормативно-правових актів, що встановлюють основні принципи реалізації державної інформаційної політики, а також ключові напрямки, які повинна враховувати державна політика з питань захисту інформації. Доведено, що головні інтереси повинні забезпечувати виконання політичних прав та свобод громадян для задоволення інтересів конкретної особи та суспільства загалом, зміцнення демократії, встановлення та підтримання політичної стабільності, включаючи стабільність державної влади та її інститутів. Інформаційна безпека в умовах повномасштабної російської агресії слугує міцним фундаментом для формування в Україні чітких та послідовних стратегічних завдань щодо зміцнення стійкості політичної та військової системи, забезпечення стабільності соціально-політичного розвитку в умовах російсько-українській війні.