Екологічні аспекти міжнародної торгівлі: порівняльний аналіз між країнами - Сохацька, О. М.; Мигаль , О. Ф.; Струнгар, А. В. (Академічні візії, 2024)
Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі характеризуються нехтуванням чи, навпаки, актуалізацією екологічної компоненти виробництва. Метою дослідження є виокремлення тенденцій прискореної екологізації як напряму вирішення протиріч у концепції лібералізації міжнародної торгівлі та вироблення на цій основі пропозиції участі України у цьому процесі. У статті досліджено актуальні проблеми реалізації новітніх напрямів лібералізації міжнародного ринкового середовища у аспекті прояву наслідковості щодо ресурсокристування та інноваційної інтеграції в умовах інтенсифікації міжнародної конкуренції. Встановлено, що для усвідомлення характеру прогресу і тенденцій економічної трансформації необхідним вбачається аналітичне дослідження концепції зеленого переходу в економіці, відстеження її витоків, характеру еволюції та ролі для економічного зростання. Визначено, що стратегічне управління екологічними ризиками повинно бути націлене на формування конкурентних переваг та закріплення результативної стратегічної концепції розвитку міжнародної торгівлі, що гарантуватиме перспективну життєздатність суб`єкта ринку в умовах невизначеності та цінових коливань.