Вплив інтегрованих програм фізичної культури на академічні досягнення здобувачів освіти - Родіков, Володимир Геннадійович; Корнєв, Віталій Валерійович; Алєксєєв, Олександр Олексійович (Академічні візії, 2024)
Сучасні педагогічні тенденції орієнтуються на формування у здобувачів освіти цілісного світогляду. Це підкреслює актуальність інтегрованих програм, які дозволяють не тільки надати учням певні предметні знання, але і сформувати в них важливі компетентності. Таким чином, мета статті полягає у виявленні впливу інтегрованих програм фізичної культури на академічні досягнення здобувачів освіти. Згідно з авторською точкою зору, академічні досягнення вимірюються за допомогою виявлення рівнів вираженості пізнавальної, інтелектуальної, інформаційної, комунікативної, психологічної, соціальної, акмеологічної та аксіологічної компетентностей. Інтегровані програми фізичної культури були впроваджені в освітній процес за кількома напрямами, включаючи математику, фізику, географію, біологію та хімію. За допомогою кластерного аналізу було сформовано чотири групи здобувачів освіти для виявлення рівня академічних досягнень після залучення інтегрованих програм фізичної культури. Отримані результати свідчать про те, що впровадження цих програм сприяло передусім розвитку ціннісної та інтелектуальної сфери, а також покращенню соціально-комунікативних знань, навичок та вмінь. Крім того, у здобувачів освіти підвищилась загальна зацікавленість у здобутті та опануванні нової предметної інформації, сформувалося розуміння системності отримуваних знань і важливості постійного самовдосконалення. Разом із тим різні групи здобувачів освіти продемонстрували різні рівні академічних досягнень. Згідно з отриманими результатами, рівень академічних досягнень першої групи оцінюється як нижчий за середній. Можна припустити, що для підвищення їхніх академічних показників треба втілювати інші інноваційні методи. Академічні досягнення представників другого кластера базуються насамперед на соціально-комунікативному та пізнавально-інформаційному підґрунті й засвідчують взаємодію учнів із навколишнім світом. Їх загальний рівень академічних досягнень характеризується як вищий за середній. Академічні досягнення представників третього кластера ґрунтуються найперше на інтелектуально-психологічному та ціннісно-акмеологічному фундаменті, а отже, вказують на орієнтацію учнів на самопізнання та самовдосконалення. За результатами проведеного дослідження, загальний рівень академічних досягнень здобувачів освіти третьої групи характеризується як вищий за середній. Представники четвертого кластера орієнтовані як на особистісне самовдосконалення та підвищення загального рівня знань, так і на розвиток взаємодії зі світом. Таким чином, рівень академічних досягнень представників четвертого кластера може бути оцінений як високий.