Характеристика факторів, які впливають на систему економічної безпеки суб’єктів підприємницької діяльності - Мосцевенко, К. Є. (Академічні візії, 2024)
Виявлення та аналіз факторів, що впливають на режим економічної безпеки підприємства, є ключовим для забезпечення його стійкості та конкурентоспроможності в динамічному ринковому середовищі. Економічна безпека підприємства включає в себе захист від зовнішніх і внутрішніх загроз, які можуть перешкодити або завдати шкоди діяльності підприємства. Визначивши фактори, керівництво підприємства може розробити стратегії, які забезпечать захист його ресурсів, оптимальне використання активів та стійкість до кризових явищ. Ці фактори включають економічні фактори (зміни у виробничих витратах, коливання валютних курсів), соціальні фактори (зміни в правовій системі, соціальна стабільність), технологічні фактори (модернізація технологій, кіберзагрози) та екологічні фактори (зміни в екологічному законодавстві). На основі аналізу факторів, які впливають на систему економічної безпеки підприємств, доведено, що комплексний підхід до вивчення економічних, політичних, соціальних, технологічних, екологічних та юридичних аспектів є ключовим для забезпечення стабільності та стійкості бізнесу. Обгрунтовано, що економічні фактори, такі як коливання ринкових умов, інфляція та доступ до інвестиційних ресурсів, безпосередньо впливають на фінансове здоров’я компаній. Аргументовано, що політична стабільність та ефективність законодавчої бази мають значення для забезпечення передбачуваних умов для ведення бізнесу. Соціальні зміни, включаючи демографічні тенденції та зміни в споживацьких уподобаннях, вимагають гнучкого підходу до управління ресурсами та адаптації продуктів. Технологічні інновації та ризики, зокрема кіберзагрози, вимагають постійного оновлення технологічних засобів захисту та інвестицій у новітні технології. Екологічні виклики, такі як зміни клімату та катастрофи, потребують інтеграції стратегій сталого розвитку. Юридичні регуляції, зокрема в сферах інтелектуальної власності та відповідності законодавству, забезпечують правову основу для безпечного ведення бізнесу. Таким чином, глибоке розуміння та ефективне управління цими факторами є фундаментальними для забезпечення довгострокової економічної безпеки підприємств.