Щодо взаємності у зустрічних зобовязаннях - Завальна, Ж. В. (Академічні візії, 2024)
В даній статті розглядається проблема правового регулювання зустрічних зобов’язань в двосторонніх договорах. В статті розглядаються такі ознаки зустрічних зобов’язань як: двосторонність, послідовність та обумовленість. Вказується, що зустрічність є обов’язковою ознакою в двосторонніх договірних зобов’язаннях, але в окремих односторонніх договорах також можуть мати місце зустрічні зобов’язання майнового чи немайнового характеру. Наявність зустрічних зобов’язань в односторонніх договорах зумовлена існуванням зустрічних інтересів сторін, які можуть бути задоволені тільки за рахунок виконання умов договору кожною із сторін. Послідовність зобов’язання показує його зустрічність в темпоральному та формальному аспекті виконання положень змісту договору, які складаються із активних чи пасивних поведінкових актів зустрічно направлених на досягнення результату договору. Зустрічні поведінкові акти це такі акти, які почергово виконують сторонами договору у відповідь на відповідний акт іншої сторони та втілюються в юридичних обов’язках зазначених в положеннях договору. В послідовності зустрічних зобов’язань слід відрізняти умови зустрічного виконання та обставини зустрічного виконання. Обумовленість є однією із основних ознак зустрічних зобов’язань, яка є присутньою як оплатних так, і в безоплатних договорах. Взаємними також є договори, в яких одна із сторін надає незначну чи символічну оплату. Це означає, що взаємність в договорі досягається не за рахунок обміну матеріальними вартостями товарів чи послуг, а за рахунок отримання/підвищення репутаційного чи іншого соціального ефекту.