Вплив цифровізації на ефективність податкових систем - Федорчак, Олексій Євстахійович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено вплив цифровізації на ефективність податкових систем. Цифрові технології сприяють підвищенню прозорості, відстежуваності та результативності податкових процесів, що веде до покращення якості життя громадян. Аналізуються переваги цифровізації, такі як збільшення податкових надходжень, зниження адміністративних витрат, боротьба з корупцією та покращення обслуговування платників податків. Доведено, що в Україні впроваджуються системи електронного декларування та онлайн-сплати податків, але є виклики, зокрема вдосконалення інформаційної інфраструктури, підвищення цифрової грамотності та забезпечення кібербезпеки. Пропонуються рішення для подолання цих проблем та шляхи покращення цифровізації податкової системи, що сприятиме економічному розвитку країни.