Міжкультурна взаємодія: специфіка вивчення іноземної мови дорослими - Shcherbyna , Olena Oleksandrivna; Polodiuk, Mariana Mykolaivna (Академічні візії, 2024)
Авторки статті розглядають соціально-психологічні передумови, що впливають на формування іншомовної соціокультурної компетенції. У статті проведено аналіз навчання іноземної мови крізь призму комунікативного підходу з урахуванням мотиваційно-емоційної сфери та виділення тих аспектів організації навчання, які позитивно впливають на формування іншомовної комунікативної компетентності дорослих, що вивчають іноземну мову. Психологічне, особистісне, соціальне та професійне навантаження на дорослого, що вивчає іноземну мову, є значним, а часом і надмірним. Критика, глузування, страх втратити повагу, страх зробити помилку – головні вороги у вивченні іноземної мови. Обираючи підхід до структурування та подачі матеріалу для навчання іноземної мови дорослих, необхідно враховувати, що змінюється роль викладача: з єдиного джерела знань він перетворюється на порадника. Крім того, у статті підркеслюється важливість комунікативного підходу, що базується на мотиваційно-емоційній сфері, у навчанні іноземних мов дорослих учнів. Також підкреслюється необхідність подальших досліджень соціокультурної складової іноземної мовної підготовки дорослих та впливу мотиваційно-емоційної сфери на ефективність навчання. Формування соціокультурної компетентності – складний процес, який потребує соціально-психологічного підходу.