Порівняльно-правовий аналіз складів юридичних правопорушень у сфері земельних відносин у національному законодавстві України та Канади на прикладі закону про землю територій північно-західних територій та Нунавуту Канади від 1985 року - Балюк, Галина Іванівна (Академічні візії, 2024)
Враховуючи як суттєві відмінності у правових системах України та Канади, так і щодо складів відповідних юридичних правопорушень зокрема, дана робота, присвячена питанням порівняльно-правових аспектів систем законодавства обраних держав, є надзвичайно актуальною. Метою роботи є проведення порівняльно-правового аналізу складів юридичних правопорушень у законодавстві Канади на прикладі Закону про землю територій Північно-Західних територій та Нунавуту Канади від 1985 року та чинного національного законодавства України у сфері земельних правовідносин. Нормативну базу роботи складають Закон про землю територій Північно-Західних територій та Нунавуту Канади від 1985 року, Закон України «Про землеустрій», Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України. У роботі в порівняльно-правовому аспекті було розглянуто правопорушення у сфері землеустрою та правопорушення щодо порядку володіння територіальними землями. Констатовано, що для Закону про землю територій Північно-Західних територій та Нунавуту Канади від 1985 року притаманним є більш широке розуміння конструкції відповідальності за порушення нормативних вимог даного правового акту. Відмінними для земельного законодавства Канади і національного земельного законодавства України у сфері земельних правовідносин є розуміння інституту множинності правопорушень, розуміння триваючих правопорушень, правопорушення, що вчинено повторно, що було викладено у роботі. Також для Закону про землю територій Північно-Західних територій та Нунавуту Канади від 1985 притаманним є суттєво більший (фактично, в сотні тисяч разів) розмір санкцій у виді штрафу за порушення вимог земельного законодавства. З урахуванням підходу канадського законодавця, можна запропонувати імплементувати на рівні Кодексу України про адміністративні правопорушення кваліфікуючу ознаку «повторно» щодо адміністративних правопорушень у сфері землеустрою. Склади інших правопорушень у сфері земельних правовідносин в національному законодавстві України та Канади в компаративному аспекті можуть слугувати підставою для подальших юридичних досліджень.