Викладання хореографічних дисциплін в закладах вищої освіти в умовах сьогодення - Манелюк, Елла Валеріївна (Академічні візії, 2023)
У статті проаналізовано особливості викладання хореографічних дисциплін в закладах вищої освіти в умовах сьогодення. Визначено, що викладання традиційно розглядається як основний процес організації навчання в системі дидактичних методів і прийомів з передачі суб’єктам навчання знань, умінь та практичних навичок. Тому, успішні результати в процесі професійної підготовки залежать від методів викладання. Комплексний характер професійної підготовки майбутніх фахівців передбачає вивчення студентами цілого спектру хореографічних дисциплін, спрямованих на формування основних особистісно-професійних якостей. У процесі викладання хореографічних дисциплін застосовуються різні методи. У зв’язку з умовами сьогодення, відбувається активне впровадження дистанційної форми навчання, що ґрунтується на застосування інформаційних технологій, наприклад,VR-технологій у якості тренажерів на основі 3D моделей при набутті спеціалізації, формуванні професійного світогляду тощо. Через платформу «Moodle», науково-педагогічні працівники з майбутніми фахівцями в он-лайні переглядають лекційний матеріал, плани практичних занять, презентовані завдання самостійної роботи. Також, ефективною є навчальна платформа «Zoom», що створена для організації відео конференцій і надає можливість вивченню елементів хореографії в режимі реального часу. Визначено, що на даному етапі розвитку вищої освіти, під час викладання хореографічних дисциплін важливе значення відіграють активні методи навчання, а саме: метод аналізу конкретних сюжетних ситуацій танцю; метод складання та обміну хореографічними завданнями, імпровізація, театралізація, брейнстромінг, проблемно-пошукові методи, метод створення атмосфери психологічної підтримки та ділові ігри, які були детально проаналізовані. Сформульовані висновки, що в умовах воєнного стану у вітчизняних закладах вищої освіти почали активно використовувати активні, практично-орієнтовані методи навчання, що допомагають студентам максимально ефективно використовувати навчальний час, пристосовуватися до можливостей Інтернет-технологій; здобувати нові знання за обраним фахом, інтегративні уміння, практичні навички, обмінюватися власним досвідом, поглядами, інформацією; розвивати розуміння хореографічних явищ; приймати самостійно успішні рішення з метою розв’язання різних проблемних ситуацій.