Бібліометрикс як інструмент для аналізу взаємозв’язку розвитку людського капіталу та соціально-економічної нерівності - Дрозд , Сергій Анатолійович; Романов , Роман Олександрович (Академічні візії, 2023)
У статі проведено наукометричний аналіз взаємозв’язку між розвитком людського капіталу та соціально-економічною нерівністю в контексті розвитку національної економіки. Вхідну вибірку для проведення бібліометричного аналізу сформовано на підґрунті наукових публікації з наукометричної бази даних Scopus, що являє собою 900 досліджень науковців світу, пов’язаних з питаннями динаміки взаємодії між людським капіталом, показниками, що формують якість людського капіталу, соціально-економічною нерівністю та національним економічним розвитком в період 1978-2022 роки. Для аналізу застосовано пакет Bibliometrix, бібліотеку Biblioshiny та програмне забезпечення RStudio. Комплексне поєднання цих інструментів дозволило сформувати хмару ключових слів, що характеризують взаємозв’язок людського капіталу та соціально-економічну нерівність, деревоподібну карта, кумулятивний графік, трендовий графік, мережевий граф, тематичний простір, алювіальну діаграму, семантичну карту, географічну мапу зв’язків. Проведена бібліометрія підтвердила актуальність питання виявлення взаємозв’язків та тенденцій між людським капіталом та соціально-економічною нерівністю та дозволила виявити ознаковий простір показників, що корелюють з ними в контексті розвитку національної економіки.