Сутнісно-змістовна характеристика заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві - Біла-Тіунова , Любов Романівна; Фролова , Євгенія Ігорівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена сутністо-понятійній характеристиці заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві. Указано на потребу ретельного аналізу понять «адміністративний примус» та «адміністративно-процесуальний примус», звертаючи увагу на їх різні аспекти та можливі наслідки від їхнього ототожнення. Розглянуто співвідношення понять «заходи адміністративного примусу» та «заходи процесуального примусу в адміністративному судочинстві». Встановлено, що позиція, яка вбачає заходи процесуального примусу як один із видів адміністративного примусу, є досить поширеною. Однак її слід розглядати з таких точок зору. По-перше, твердження, що заходи процесуального примусу мають загальні риси з адміністративним примусом, не обов’язково означає, що вони є його підвидом. Зроблено висновок, що це свідчить про те, що обидва поняття є видовими категоріями у межах загального поняття «державний примус». По-друге, нерідкість ототожнення адміністративного примусу з державним примусом і присутність заходів процесуального примусу у цивільному та кримінальному судочинствах може призвести до розмиття та неточності у визначенні адміністративного примусу та адміністративно-процесуального примусу. По-третє, важливо враховувати зміст адміністративного процесу та необхідність розмежування його з адміністративною процедурою. Запровадження загальної адміністративної процедури ще більше акцентує увагу на необхідності розмежування заходів адміністративно-процесуального примусу та заходів адміністративно-процедурного примусу. Висловлено позицію щодо того, що заходи процесуального примусу в адміністративному судочинстві необхідно розглядати окремо від заходів адміністративного примусу, проте підкреслюється можливість тотожності понять адміністративно-процесуального примусу та заходів процесуального примусу. Проаналізовано заходи процесуального примусу в адміністративному судочинстві, наголошено на їхній важливості та відмінностях від заходів, спрямованих на забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення.