Відновлення втраченого провадження в адміністративних справах в умовах військового стану - Козачук , Д. А. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню специфіки відновлення втраченого провадження в адміністративному судочинстві в умовах воєнного стану. Відновлення втраченого провадження в адміністративному судочинстві визначено як відокремлене судове провадження, яке має самостійний характер, наділено специфічними рисами, які дозволяють визначити особливості його здійснення в умовах воєнного стану. Акцентовано увагу на праві на звернення до адміністративного суду з заявою про відновлення втраченого провадження. Проаналізовано широкий спектр пропозицій щодо уточнення кола осіб, які можуть реалізувати право на звернення до адміністративного суду в умовах воєнного стану. Відзначено, що існуючі обмеження не враховують додаткових факторів, зумовлених військовим станом. Висловлено пропозицію тимчасово розширити коло суб’єктів звернення усіма особами, які зацікавлені у відновленні справи на період дії воєнного стану. Проаналізовано механізм відновлення втраченого провадження при зміні територіальної підсудності адміністративного суду. З’ясовано, що правила відновлення втраченого провадження можуть бути застосовано щодо справ, провадження у яких не закінчено. Акцентовано увагу на необхідності уточнення процесуальних строків і вжиття заходів, які унеможливлюють дублювання провадження у справі. Розглянута можливість анулювання незакінченого судового провадження в адміністративних судах, які тимчасово припинили функціонування в зв’язку з активізацією бойових дій під час воєнного стану.