Кримінально-правове значення хуліганського мотиву - Булькевич , Андрій Владиславович (Академічні візії, 2024)
У статті розглядається актуальність та значення хуліганського мотиву в контексті сучасного кримінального права, зокрема його юридичне визначення та психологічні аспекти. Автор аналізує еволюцію концепції хуліганського мотиву від традиційного юридичного підходу, що базується на грубому порушенні громадського порядку та неповазі до суспільства, до сучасного розуміння, що враховує внутрішні мотиваційні аспекти особи, що вчиняє злочин. В статті прослідковано різноманітність підходів до визначення хуліганського мотиву в різних юрисдикціях, таких як СРСР, країни Європи та США, і зазначена їхня взаємодія з місцевими правовими нормами та практикою. Особлива увага приділяється критиці формалізованих підходів, які не враховують глибинних психологічних мотивацій, що лежать в основі злочинної поведінки, та не дозволяють чітко розмежувати хуліганський мотив від інших видів мотивації. Завершальна частина статті аргументує необхідність розробки нового, більш глибокого та адаптивного підходу до визначення хуліганського мотиву, який враховуватиме не лише зовнішні прояви, а й внутрішні мотиваційні механізми, соціокультурний контекст та індивідуальні особливості особи, що вчиняє злочин. Висвітлення цих аспектів сприятиме подальшому розвитку теоретичних концепцій у галузі кримінального права, покращить здатність правової системи ефективно реагувати на сучасні виклики в області злочинності та сприятиме розробці більш ефективних профілактичних заходів.