Культурні взаємодії у розвитку скрипкової музики в Китаї: інтеграція національних та європейських впливів - Хома, М. О.; Шуневич , М. В.; Табаков , П. А.; Лун, Лі Янь; Мазепа, Т. Л. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена аналізу взаємозв’язку між національними та світовими аспектами китайської скрипкової музики у контексті XX століття. Метод історіографічного дослідження використовується для вивчення динаміки історико-культурного розвитку скрипкової музики в Китаї. Порівняльний аналіз освітлює особливості жанрових етапів гри на скрипці в світі та формотворчість китайської традиції. Застосування структуралістських, герменевтичних та семіотичних методів дозволяє розкрити музичні твори китайських композиторів, зокрема їх технічні та морфологічні аспекти. Висвітлення естетичних, жанрових та технічних аспектів камерної та концертної скрипкової музики розкриває різноманітність сучасних звукових трансформацій у китайському мистецтві. Завдяки комплексному підходу до аналізу, дослідження виявляє культурні взаємозв’язки та інновації, які впливають на розвиток скрипкової музики в Китаї, підкреслюючи її унікальний внесок у світове музичне мистецтво.