Цифрові інструменти аналізу поведінки споживачів - Василик , Оксана Богданівна; Василик , Тарас Андрійович (Академічні візії, 2024)
Цифрова трансформація чинить вагомий вплив на всі економічні сектори, формуючи новий простір за допомогою таких елементів, як інтернет, штучний інтелект, інтернет речей, мобільні пристрої, віртуальна та доповнена реальність, сенсорні системи та мережа 5G. Інтернет, будучи ключовим елементом, забезпечує створення спільної інформаційної екосистеми, що значно підвищує ефективність організацій та формує конкурентні переваги компаній. Зростання кількості інтернет-користувачів та мобільних пристроїв впливає на ринок, скорочуючи час виходу нових товарів на ринок та знижуючи інвестиційні витрати. У статті досліджено сучасні інструменти для збору даних про споживачів, такі як демографічні, поведінкові, транзакційні, декларативні дані, дані про користувачів мобільних додатків та дані з офлайн-каналів. Висвітлюється значення маркетингової аналітики та різноманітних інструментів вимірювання веб-аудиторії, аналітики соціальних мереж, моніторингу інтернету та проведення онлайн-опитувань. Особлива увага приділяється інструменту Google Analytics, який дозволяє здійснювати розширений моніторинг та аналіз поведінки користувачів веб-сайтів. Описані основні етапи веб-аналітики, зокрема збір даних, конгломерація, обробка та звітність, а також ключові показники, які допомагають компаніям приймати стратегічні рішення.