Організаційно-правові основи діяльності федеральної служби медіації з податкових спорів Бельгії - Рядінська , Валерія Олександрівна (Академічні візії, 2024)
В статті зазначається, що для вирішення податкових спорів в Україні доцільно використовувати досвід зарубіжних країн з застосування альтернативних способів вирішення таких спорів, зокрема, застосування податкової медіації. Вказано, що податкова медіація є не інститутом, обов’язковим до застосування в усіх країнах ЄС, а в тих країнах, які її застосовують, моделі податкової медіації можуть суттєво різниться і медіацію можуть проводити незалежні медіатори, податкові омбудсмени, спеціальні підрозділи, створені у податкових органах, які займаються медіацією у податкових спорах, спеціально створені для застосування процедури медіації у спорах між податковими органами та платниками податків органи. Залежно від цього суттєво різниться правовий режим та процедура податкової медіації, що застосовується в країні. Обґрунтовано, що для України важливе значення має досвід країн, в яких податкова медіація здійснюється спеціально створені для застосування процедури медіації у спорах між податковими органами та платниками податків органи, у зв’язку з чим увага зосереджена на організаційно-правових основах діяльності Федеральної служби медіації з податкових спорів Бельгії. Визначено правову основу створення та функціонування цієї служби, її функції, структуру, умови звернення до Федеральної служби медіації з податкових спорів Бельгії, умови проведення та процедуру податкової медіації, права та обов’язки медіаторів, порядок оскарження укладеної угоди. Констатовано, що зазначена служба функціонує як незалежний, нейтральний та ефективний орган, який сприяє вирішенню податкових спорів між платниками податків і податковими органами, метою діяльності якого є здійснення посередництва в податкових конфліктах, досягнення взаємних домовленостей між податковими органами і платниками податків для уникнення тривалих і дорогих судових процесів.