Правові засади адміністративно-правового забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні - Шевчук , Юрій Андрійович (Академічні візії, 2024)
Стаття спрямована на розкриття сутності адміністративно-правових засад забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні в період російської агресії, її правової регламентації, законодавчого закріплення та управлінського впливу на загальне формування обороноздатності держави. Проаналізовано українське законодавство в умовах розв’язання російсько-української війни, починаючи з 2014 року і до повномасштабного вторгнення, а також роль органів публічної влади у формуванні та розвитку мобілізаційної політики в Україні та створення більш сприятливих умов для захисту територіальної цілісності держави у наш час. З метою дотримання чіткого курсу на підтримку політичного розвитку у сфері забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначено ряд нормативно-правових актів, що встановлюють правові положення, основні принципи реалізації державної мобілізаційної політики, а також ключові напрямки, які повинно враховувати органи публічного управління з питань мобілізації. Доведено, що за час проведення часткової мобілізації в Україні, коли цілісність та недоторканність нашої держави опинилися під загрозою, виникла значна кількість проблем та недоліків у адміністративно-правовому забезпеченні цієї сфери, які негативно впливають на проведення мобілізаційних заходів. Окреслено проблеми діяльності територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки як органів військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації. Акцентована увага на удосконаленні процесу реформування законодавства у сфері мобілізаційного процесу і доведення його до аналогів країн Європейського Союзу та стандартів НАТО.