Педагогічні аспекти використання цифрових технологій в вищій освіті - Ковальський, В`ячеслав Олександрович; Кисленко, Дмитро Петрович (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано педагогічні аспекти використання цифрових технологій у вищій освіті. Розглянуто зміни, що відбуваються у педагогічних практиках у зв’язку з інтеграцією цифрових технологій, визначено ключові терміни, такі як «цифрове середовище» та «цифрові технології», які стали неодмінними елементами сучасної освіти. Особливу увагу приділено аналізу ролі мобільності та адаптивності цифрових ресурсів, які сприяють вищій гнучкості навчальних методів і залученню студентів. Розглянуто широкий спектр інструментів, що застосовуються в освіті: від систем управління навчанням, як Moodle і Google Classroom, до соціальних мереж і мультимедійних платформ. Виявлено, що інтеграція цих технологій не тільки збагачує освітній досвід, але й відкриває нові можливості для самостійного навчання і персоналізації освітнього процесу. З’ясовано вплив персоналізації на мотивацію студентів і ефективність навчання, де інтелектуальні системи та алгоритми штучного інтелекту дозволяють налаштувати навчальний контент відповідно до індивідуальних потреб кожного студента. Обгрунтовано, що такий підхід значно підвищує ефективність освітнього процесу, сприяючи глибшому засвоєнню знань і формуванню критичного мислення. Окрім того, проаналізовано важливість гейміфікації та застосування ігрових елементів в освіті, що вносить елемент захоплення і водночас стимулює активну участь студентів у навчальному процесі. Це стає засобом не тільки для покращення залученості студентів, але й для їх перетворення в активних учасників освіти. Сформовані висновки свідчать, що цифрові технології відкривають нові перспективи для вищої освіти, забезпечуючи рівний доступ до якісних знань для студентів з різних куточків світу і підвищуючи загальну освіченість населення. Ці зусилля сприяють демократизації освіти та є значущими у контексті глобалізації та розвитку інформаційних технологій, відкриваючи широкі можливості для підготовки висококваліфікованих фахівців, готових до викликів цифрової епохи.