Стратегічне планування екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційного потенціалу України - Філюк, Світлана Михайлівна; Зарічняк, Андрій Петрович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена обґрунтуванню концептуальних основ стратегічного планування екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційного потенціалу України. Охарактеризовано соціально-економічні аспекти туристично-рекреаційного потенціалу України в умовах війни. Конкретизовано соціально-економічні цілі розвитку туризму у довгостроковій перспективі. Розроблено теоретичну модель стратегії відновлення та розбудови післявоєнної України. Запропоновано схему планування розвитку туристичного потенціалу в межах реалізації стратегії відновлення та розбудови післявоєнної України. Наголошено, що ключовим інструментом прискореного відновлення мають стати міжнародні інвестиції, залучення яких доцільно планувати на трьох рівнях з забезпеченням відповідних умов: 1) за напрямами туризму (на основі оцінок їх пріоритетності); 2) за інвестиційними проєктами (з урахуванням показників інвестиційної ефективності); 3) за регіональною ознакою (для областей, які найбільше постраждали від прямих дій країни-агресора). Обгрунтовано принципи стратегічного планування екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційного потенціалу України.