Господарсько-правове забезпечення захисту від контрафакції у сфері права на комерційну таємницю - Руденко , Людмила Дмитрівна (Академічні візії, 2024)
Актуальність наукової статті обумовлена необхідністю захисту права на комерційну таємницю від контрафакції, оскільки створення та розповсюдження контрафакторних товарів може охоплювати низку порушень прав інтелектуальної власності, у тому числі і права на комерційну таємницю через активне впровадження комбінованих форм захисту прав інтелектуальної власності, які об’єднують як патентний захист, реєстрацію прав на торговельну марку, так і правовий режим комерційної таємниці. Метою дослідження є розробка пропозицій щодо удосконалення господарсько-правового забезпечення захисту від контрафакції у сфері права на комерційну таємницю. На підставі проведеного порівняльного аналізу комерційної таємниці та інших об’єктів права інтелектуальної власності визначено наступні відмінні ознаки комерційної таємниці: безстрокова правова охорона за умови додержання відповідного правового режиму; обмежений характер інформації, яка може бути віднесена до комерційної таємниці; незахищеність режиму комерційної таємниці від незалежної розробки чи зворотнього інжинірингу; наявність фактичної, а не юридичної монополії на об’єкти комерційної таємниці. На підставі системного аналізу ст.ст.16-19 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» та ч.ч. 2-5 ст.36 Господарського кодексу України запропоновано в зазначених Оскільки перелік інформації, яка складає комерційну таємницю, визначається не законом, а суб’єктом господарювання, доцільно в ст.ст.16-19 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», ч.ч. 2-5 ст.36 Господарського кодексу України виключити дефініцію «відповідно до закону». У законодавстві проігноровано порушення, які мають комплексний характер і посягають не тільки на право на торговельну марку, географічне позначення, а й на право на комерційну таємницю. Для усунення прогалини у законодавсті доцільно розширити перелік об’єктів інтелектуальної власності, права на які можуть бути порушені при створенні, введенні в обіг контрафакторних товарів, шляхом включення до таких об’єктів і комерційної таємниці.