Напрями активізації інноваційного розвитку малого та середнього підприємництва - Юдіна, О. І.; Зінченко, Г. К.; Товт, Ю. М.; Мухін, К. К. (Академічні візії, 2023)
У статті розглядається активізація інноваційного розвитку малого та середнього підприємництва (МСП), яка є ключовим фактором економічного зростання та підвищення конкурентоспроможності економіки. Проаналізовано декілька основних напрямів, які можуть сприяти цьому процесу: фінансова підтримка та інвестиції, який передбачає доступ до фінансування, а саме – створення спеціалізованих фондів, кредитних програм і грантів для МСП, що займаються інноваціями; податкові пільги, які мають на меті введення податкових стимулів для підприємств, що інвестують у інноваційні проєкти, такі як податкові кредити на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи); розвиток інфраструктури, а саме – функціонування та розвиток інноваційних парків та кластерів, – створення інноваційних центрів, технопарків та кластерів, які забезпечують МСП доступ до ресурсів, технологій та наукових знань; центри підтримки підприємництва – організація центрів, що надають консультаційні послуги, допомогу у розробці бізнес-планів та доступ до інкубаторів і акселераторів; освіта та підготовка кадрів – це професійна освіта та тренінги, які розробляють навчальні курси для підвищення кваліфікації співробітників МСП у сфері інновацій та технологій; підтримка стартапів – створення програм наставництва та менторства для стартапів, які допомагають розвивати інноваційні ідеї та виходити на ринок. Доведено, що співпраця з науковими установами є вигідною, а саме – це заохочення співпраці між МСП та університетами, науково-дослідними інститутами для спільного проведення досліджень та розробок. Визначено, що платформи відкритих інновацій мають великі перспективи – створення платформ для обміну ідеями та технологіями, що полегшує доступ до інноваційних рішень та нових ринків. Регуляторна підтримка також буде сприяти зменшенню адміністративних бар’єрів за рахунок спрощення процедур реєстрації та ведення бізнесу для інноваційних підприємств. Важливий елемент – інтелектуальна власність, що забезпечить захист прав інтелектуальної власності та буде стимулювати інноваційну діяльність та інвестиції в НДДКР. Актуалізація міжнародної співпраці у вигляді експортних програм дозволить підтримати МСП у виході на міжнародні ринки, включаючи інформаційну підтримку та консалтингові послуги, а також участь у міжнародних програмах позитивно вплине на залучення МСП до участі в міжнародних інноваційних програмах та проєктах. Використання інформаційних технологій та цифровізації дозволить створити та впровадити цифрові платформи для підтримки бізнесу, таких як онлайн-магазини, CRM-системи та системи управління бізнес-процесами. Автоматизація та роботизація – це впровадження автоматизованих систем та робототехніки для підвищення ефективності виробництва та зниження витрат. Кожен з цих напрямків може сприяти створенню сприятливих умов для розвитку інноваційного потенціалу МСП, підвищенню їхньої конкурентоспроможності та сприянню загальному економічному розвитку.