Напрями роботи основних органів, орієнтованих на реалізацію антикорупційної політики в Україні - Азімов, Керім Рафаелович (Академічні візії, 2024)
Репрезентована наукова стаття присвячена питанням напрямів роботи основних органів, орієнтованих на реалізацію антикорупційної політики в Україні. Акцентовано увагу й доведено, що поточна модель публічної антикорупційної політики передбачає залученість широкого кола державних органів. Підкреслено й сфокусовано увагу на аргументах у частині безальтернативності представленого підходу в нинішніх умовах. Для забезпечення повноти і всебічності дослідження, розглянуто категорію «напрям» із застосуванням відповідних методів наукового пізнання. Виходячи з міркувань авторитетних публічних діячів і керуючись власними судженнями підтверджено доцільність оперування саме такою понятійною одиницею. Ураховуючи значну численність відповідних державних органів підтримано точку зору про диференціацію останніх за критерієм меж і характеру повноважень у предметній сфері. Відповідно до зазначеного критерію репрезентовано суб’єктів із загальними і спеціальними повноваженнями, а також повноваженнями учасника антикорупційних заходів. Уточнено й представлено кількісний склад таких учасників, виходячи з характеру поточної обстановки і зважаючи на правові засади забезпечення аналізованої сфери. Йдеться про включення до числа таких інституцій Ради національної безпеки і оборони України, яка, з-поміж іншого, координує й контролює роботу органів виконавчої влади з протидії корупції. Висвітлено й детально та змістовно проаналізовано напрями роботи вказаних органів на сучасному етапі національного державотворення. З’ясовано деякі специфічні аспекти роботи окремих із їх числа та висловлено власні міркування щодо характеру діяльності останніх. З’ясовано роль і визначено місце кожної групи у нинішній антикорупційній інфраструктурі за поточної надскладної обстановки. Доведено, що незалежно від особливостей їх повноважень важливе значення мають результати всіх зі вказаних установ. Аргументовано, що такий підхід є безальтернативним у частині необхідної комплексної протидії й запобіганню корупції.