Алгоритми персоналізації контенту у web-маркетингу як чинник підвищення конверсії інтернет-продажів - Перевозова, Ірина Володимирівна; Земляков, Ігор Семенович; Шайбан, Віталій Миколайович (Академічні візії, 2023)
У статті досліджується важлива роль персоналізації контенту в web-маркетингу, що значно впливає на підвищення конверсії в електронній комерції. Персоналізація покращує користувацький досвід і впливає на рішення про покупку, що є ключовим для успіху бізнесу в умовах глобалізації ринку. Розглядаються механізми, за допомогою яких платформи електронної комерції адаптують рекламний контент до індивідуальних вподобань користувачів, підтверджуючи ефективність персоналізованих маркетингових підходів. Персоналізація стала основною стратегією компаній у боротьбі за клієнтів, дозволяючи за допомогою великих обсягів даних про поведінку користувачів створювати персоналізовані рекомендації, що суттєво підвищують показники конверсії. Водночас у статті зазначаються ризики надмірної персоналізації, яка може викликати відчуття інвазивності у клієнтів. Підкреслюється необхідність збалансованого підходу до релевантності контенту, враховуючи географічні та культурні відмінності. Основні підходи до персоналізації, такі як спільна фільтрація, контентне націлювання, динамічна креативна оптимізація та прогнозна сегментація, забезпечують ефективне налаштування маркетингових повідомлень відповідно до потреб клієнтів. Успішні приклади таких брендів, як Amazon і Pampik, демонструють значний вплив персоналізації на підвищення лояльності та залученості клієнтів. У висновку зазначається, що персоналізація є ключовою стратегією для високих показників конверсії у web-маркетингу. Для довгострокового успіху необхідно регулярно вдосконалювати алгоритми, адаптуючись до змін у вподобаннях споживачів. Майбутні дослідження мають зосередитися на аналізі ефективності персоналізації в різних культурних контекстах, етичних питаннях, пов’язаних з використанням даних, і впливі персоналізації на лояльність клієнтів.