Соціально-економічний механізм розвитку і безпеки інтелектуального потенціалу держави - Янковська, Л. А.; Букартик, О. М.; Слівінський, Р. М.; Козак, А. Ю.; Комарницький, М. М.; Павелець, О. О. (Академічні візії, 2023)
У статті досліджується соціально-економічний механізм розвитку та забезпечення безпеки інтелектуального потенціалу держави в контексті сучасних глобальних викликів та національних загроз. Розкрито поняття інтелектуального потенціалу як важливого ресурсу економічного зростання і технологічної незалежності країни. Проаналізовано основні елементи соціально-економічного механізму, що впливають на формування і використання інтелектуального потенціалу, зокрема людський, інноваційний, технологічний та інституційний капітали. Особливу увагу приділено механізмам захисту інтелектуальних ресурсів в умовах збройного конфлікту та загострення кіберзагроз. Розглянуто роль державної політики в забезпеченні розвитку та безпеки інтелектуального потенціалу, визначено ключові проблеми та перешкоди, які заважають його ефективному функціонуванню. За результатами дослідження запропоновано рекомендації щодо вдосконалення державної політики у сфері науки, освіти та інновацій для підвищення стійкості та ефективності використання інтелектуальних ресурсів.