Інноваційні технології у транспортній логістиці: економічний потенціал і виклики впровадження - Марінов, Євген Ангелов (Академічні візії, 2024)
У статті аналізуються основні інновації у сфері транспортної логістики. Визначено важливість інноваційних процесів у розвитку транспортно-логістичних послуг. Розглянуто основні тенденції, що впливають на розвиток галузі транспортної логістики. Порушено потребу в інноваційному розвитку транспортно-логістичних компаній. Зокрема, обґрунтовано вплив цифровізації та сучасних технологій на цей сектор. Оскільки логістика та інші сучасні технології відіграють важливу роль в управлінні та оптимізації виробничих процесів, використання сучасних технологій транспортній логістиці може забезпечити швидкий доступ до інформації, що сприятиме підвищенню ефективності транспортного процесу. Це дозволяє приймати найбільш обґрунтовані висновки на рахунок здійснення перевезень. Досліджено особливості застосування новітніх технологій таких як: інтернет речей, штучний інтелект, автономний транспорт, блокчейн, аналіз великих даних, хмарні технології в управлінні транспортною логістикою. Варто звернути увагу на взаємозв’язок новітніх технологій та професійних навичок персоналу, що забезпечують оптимальний розвиток транспортної логістики, а також ефективно впливає на економіку країни. Визначено цифрові інновації, що використовуються з метою оптимізації логістичних процесів. З огляду на складність і важливість інноваційних розробок у транспортній галузі, визначено потребу у формуванні такої системи управління, яка б охоплювала всі етапи розвитку транспортної логістики. Обґрунтовано ефективність інноваційних технологій у транспортній логістиці, а саме: підвищення ефективності, зниження витрат, покращення якості обслуговування, роботизація та автоматизація транспортно-логістичних процесів підвищення ефективності і якості прийняття управлінських рішень за допомогою інноваційних методів та інструментів. Визначено фактори, що обмежують інноваційний процес у галузі транспортної логістики. Досліджено основні виклики транспортно-логістичної галузі. Визначено напрямки активізації інноваційного розвитку у сфері транспортної логістики, зокрема представлено цифрові технології у сфері транспорту. Наведено ключові інноваційні інструменти для трансформації сектору транспортної логістики. За результатами дослідження встановлено, що використання новітніх передових технологій має великий потенціал для розвитку та вдосконалення управління транспортно- логістичними підприємствами. Результати дослідження свідчать про обґрунтованість використання передових технологій для нарощування та вдосконалення економічного потенціалу транспортної логістики.