Особливості правового регулювання діяльності трудових профспілок в Україні - Гнатко, А. О.; Дядюк, К. В.; Бессонова, А. В. (Академічні візії, 2024)
Глибокі соціально-економічні перетворення в Україні суттєво впливають на трудові відносини та вимагають від профспілок адаптації до нових умов, зокрема, до змін у структурі власності та організації виробництва. Спільним представницьким органом профспілок України було оприлюднено проєкт нового трудового кодексу, що прийде на зміну відносно застарілому Кодексу законів про працю. Цей наробок має на меті адаптувати наше трудове законодавство до сучасних викликів та динаміки ринку праці та імплантувати норми міжнародних правових документів до національного законодавства. У статті було досліджено чи відповідає українське трудове законодавство на сучасному етапі рівню розвитку країн соціального спрямування у даній сфері. Було проведено глибокий порівняльний аналіз норм та принципів національного та зарубіжного права, виявлено спільні та відмінні риси.