Забезпечення інтелектуального розвитку особи як завдання соціально-економічної політики держави - Смутчак, З. В. (Академічні візії, 2023)
У статті досліджено роль інтелектуального розвитку як ключового чинника соціально-економічного прогресу держави. В умовах сучасної глобалізації і технологічних змін інтелектуальний розвиток постає як важлива складова, що визначає конкурентоспроможність національних економік і соціальну стабільність. Розглянуто взаємозв’язок між інтелектуальним розвитком та економічним зростанням, а також соціальним добробутом, з акцентом на необхідність інтеграції ринкових і соціальних аспектів у державній політиці. Проаналізовано ключові компоненти інтелектуального розвитку, такі як: освіта, наукові дослідження та професійні навички. Вивчено вплив інвестицій у ці сфери на підвищення продуктивності праці, інноваційні процеси і загальний рівень життя громадян. У статті також акцентується увага на необхідності комплексного підходу до розробки і реалізації політики, спрямованої на підтримку і розвиток інтелектуального капіталу. Сформовано висновки щодо важливості державних стратегій, що включають інвестування в освіту та науку як критичних елементів для забезпечення економічного зростання і соціальної інтеграції. Дослідження показує, що ефективна політика в сфері інтелектуального розвитку є основою для сталого розвитку суспільства в умовах сучасних викликів.