Організація функціонального навчання з проблем хімічної безпеки і захисту населення під час надзвичайних ситуацій - Кочкін, Валерій Геннадійович (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто організаційні та методологічні аспекти функціонального навчання з питань хімічної безпеки в умовах сучасних загроз, особливо актуальних в контексті війни з рф. Проаналізовано важливість комплексного підходу до навчання, який передбачає інтеграцію теоретичних знань та практичних навичок для формування в здобувачів освіти здатності до ефективного реагування на хімічні надзвичайні ситуації. Особлива увага приділена розробці навчальних програм, використанню інтерактивних методів, таких як симуляції та практичні заняття, а також залученню сучасних технологій у навчальний процес. Визначено ключові принципи організації функціонального навчання, які забезпечують його результативність і підвищують готовність населення до дій у разі хімічних загроз. У статті також підкреслюється роль викладача в процесі навчання, його професійна підготовка, методи мотивації слухачів та ефективна взаємодія з ними. На основі проведеного дослідження обґрунтовано необхідність впровадження функціонального навчання з хімічної безпеки як складової системи національної безпеки, що забезпечує підвищення рівня захисту населення в умовах війни та техногенних ризиків.